Filosofie: Stoïcijns denken & doen

Filosofie: Stoïcijns denken & doen

Cursus

€ 240,00

De inschrijving voor deze cursus is op dit moment niet geopend.

Cursus

Filosofie: Stoïcijns denken & doen

Stoïcijns denken & doen: Onverstoorbaarheid in onze tijd

Een reeks van tien bijeenkomsten waarin we de vraag beantwoorden hoe we het denken van de klassieke stoïcijnen – Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius – kunnen hanteren in deze wereld en in ons eigen leven. We maken dat duidelijk aan de hand van verschillende onderwerpen uit deze tijd en de nabije toekomst, voor zover we deze inschatten kunnen. Steeds verbinden we bij deze issues onze individuele ervaringen met het lot van de samenleving als geheel, net zoals de bovenstaande denkers dat deden.

Te denken valt aan de volgende onderwerpen: levenskunst; persoonlijke ontwikkeling; ethiek; waarheidsvinding; de klimaatcrisis; de macht van (sociale) media; digitalisering en kunstmatige intelligentie; welvaart en welzijn; democratie; en verbinding voorbij polarisatie. 

We zullen verkennen hoe de stoïcijnen van toen – maar ook ‘neo-stoïcijnen’ als Etty Hillesum, Edith Eger, Miriam van Reijen, Martha Nussbaum en Remko van Broekhoven (;-) – nieuwe perspectieven bieden voor de problemen van deze tijd. En we zullen ontdekken dat in ons dagelijks leven een evenwicht is te vinden tussen extremen, met een houding van onverstoorbare betrokkenheid.

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK