Veelgestelde vragen

Inschrijving

Inschrijven voor een cursus kan via deze website. Bekijk ons cursusaanbod.
Om de juiste cursus te vinden kun je het cursusaanbod eenvoudig filteren op onderwerp, locatie en startdatum.

Na inschrijving ontvang je een e-mail met de bevestiging van je inschrijving.
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te laten gaan of uiterlijk één week voor de start van de cursus hoor je of de cursus definitief doorgaat.

Inschrijving voor een taalcursus
Voor veel taalcursussen is een intake verplicht voordat je je kunt inschrijven.
Meer informatie over het intakeproces

Inschrijving met een kortingspas
Met een U-pas of Stadspas Nieuwegein kun je het cursusgeld betalen met (een deel van) je saldo.
Meer informatie over korting & subsidie

Inschrijving voor de wachtlijst
Wanneer een cursus vol is, is het wel nog mogelijk om je op de wachtlijst te laten plaatsen. Dit kan door bij de cursus te klikken op de knop "Zet me op de wachtlijst".
Als er een plekje vrijkomt of als er een extra groep wordt gevormd, nemen we contact met je op.

Inschrijving op factuur
Wanneer je werkgever voor de cursus betaalt, kan de betaling via een factuur. Je kunt dit aangeven tijdens het inschrijfproces op de website. Je hoeft dan niet direct af te rekenen.
Je werkgever ontvangt dan automatisch een e-mail met de gegevens van de cursus, de factuur en een betaallink om de factuur te voldoen.

Let op: in geval van een intake of inschrijving met kortingspas of op factuur is er nog géén plek voor je gereserveerd. Pas wanneer aan de cursusvoorwaarden (bijvoorbeeld intakegesprek) is voldaan en de betaling is ontvangen, word je plek gereserveerd. Het kan dus zijn dat de cursus in de tussentijd al vol raakt.

Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te laten gaan of uiterlijk één week voor de start van de cursus hoor je of de cursus definitief doorgaat.

Als een cursus volgeboekt is, kun je je wel nog op de wachtlijst laten plaatsen. Wanneer dat nog mogelijk is staat er bij de cursus een knop "Zet me op de wachtlijst." Je hoeft bij een wachtlijstinschrijving nog geen betaling te doen. Als er een plaats vrijkomt of er wordt een extra groep gevormd, dan nemen wij contact met je op. Tip: hou de cursusdata voor de zekerheid alvast vrij in je agenda.

Zolang je de cursus nog via de website kan boeken, kun je nog deelnemen.
In sommige gevallen kun je ook nog later instromen. Neem hiervoor contact op met de cursusadministratie.

Iedereen is van harte welkom om een cursus te volgen bij de Volksuniversiteit Utrecht. We denken graag met je mee om deelname mogelijk te maken binnen de mogelijkheden van ons gebouw en cursusaanbod. De toegankelijkheid van de locaties is per cursuslocatie verschillend. Informatie hierover kun je vinden op de pagina Cursuslocaties.

Neem hierover contact op met de administratie per e-mail.
Tot twee weken (14 dagen) vóór aanvang van de cursus krijg je het volledige cursusgeld retour. Voorwaarde hiervoor is wel dat je contact opneemt met Volksuniversiteit Utrecht en de annulering doorgeeft. Daarna is gedeeltelijke restitutie mogelijk, zie hiervoor de annuleringsvoorwaarden.

Najaarsprogramma (cursussen september-december): begin mei
Voorjaarsprogramma (cursussen januari-juni): november
Zomerprogramma (activiteiten juli-augustus): begin april

Let op: dit is een richtlijn. We programmeren het hele jaar door. Houd dus de website regelmatig in de gaten voor updates. Of schijf je in voor onze nieuwsbrief (via het aanmeldformulier onderaan website).

Wanneer je echt geen mogelijkheid hebt om een intake te doen tijdens een open dag of spreekuur is een telefonische intake met de docent ook mogelijk. Neem hiervoor contact op met de administratie.

Betaling

Je kunt het cursusgeld betalen via iDEAL of in twee termijnen.
Wanneer je kiest voor twee termijnen, betaal je de eerste termijn direct bij inschrijving. Je ontvangt een betaallink voor de tweede betaling een week voordat de cursus start. Het volledige cursusgeld moet voor de start van de cursus voldaan zijn om te mogen deelnemen.

Werkgever betaalt
Wanneer je werkgever voor de cursus betaalt, kan de betaling via een factuur. Je kunt dit aangeven tijdens het inschrijfproces op de website. Je hoeft dan niet direct af te rekenen.
Je werkgever ontvangt dan automatisch een e-mail met de gegevens van de cursus, de factuur en een betaallink om de factuur te voldoen.
Let op: er is nog géén plek voor je gereserveerd. Pas wanneer de betaling is ontvangen, wordt je plek gereserveerd. Het kan dus zijn dat de cursus in de tussentijd al vol raakt.

Ja, het is mogelijk om het cursusgeld in 2 termijnen te betalen. Je voldoet de eerste termijn direct bij inschrijving. Je ontvangt een betaallink voor de tweede betaling een week voordat de cursus start. Het volledige cursusgeld moet voor de start van de cursus voldaan zijn om te mogen deelnemen.

Om de cursussen zo toegankelijk mogelijk te houden bieden we korting op ons cursusaanbod voor mensen met een U-pas of Stadspas Nieuwegein. Daarnaast is er een subsidie beschikbaar voor een cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) voor inwoners van de gemeente Utrecht en gemeente Stichtse Vecht.

Meer informatie over kortingen & subsidie

Wanneer je werkgever voor de cursus betaalt, kan de betaling via een factuur. Je kunt dit aangeven tijdens het inschrijfproces op de website. Je hoeft dan niet direct af te rekenen.
Je werkgever ontvangt dan automatisch een e-mail met de gegevens van de cursus, de factuur en een betaallink om de factuur te voldoen.

Let op: na het inschrijfproces is er nog géén plek voor je gereserveerd. Pas wanneer de betaling is ontvangen, wordt je plek gereserveerd. Het kan dus zijn dat de cursus in de tussentijd al vol raakt.

Het is helaas niet mogelijk om een cursus te betalen met het STAP-budget.

Cursusprogramma

Het is niet mogelijk om direct contact te hebben met een docent. Heb je een vraag over de inhoud van de cursus of over het niveau? Stel deze dan tijdens de open dag (taalcursussen) of stuur een e-mail naar de administratie. Wij sturen jouw vraag dan door naar de desbetreffende docent.

Nieuwe cursussen NT2 starten het hele jaar door. Bekijk het actuele aanbod taalcursussen NT2.

Voordat je met een taalcursus aan de Volksuniversiteit Utrecht kan beginnen, is er een intake nodig om jouw taalniveau in te laten schatten door een docent. Voor alle taalcursussen die starten in januari of september organiseren wij voorafgaand aan het cursusjaar een open dag. Er zijn dan docenten aanwezig door wie je je kunt laten adviseren.
Meer informatie over de intakes en de open dag.

Wil jij graag jouw kennis of ambacht overbrengen? Bied jouw cursus of workshop dan aan via de Volksuniversiteit Utrecht. We zijn altijd op zoek naar inspirerende docenten! Stuur een e-mail naar onze directeur Els Schrama met een korte beschrijving van je aanbod.

Cursusmaterialen

Nee, de boeken die nodig zijn voor de cursus moet je zelf aanschaffen. In sommige gevallen zijn de boeken direct bij de docent verkrijgbaar. Dit staat in dat geval vermeld in de cursusomschrijving.

Dit verschilt per cursus. Welke materialen zijn inbegrepen en welke eventueel nog aangeschaft moeten worden staat vermeld in de cursusomschrijving.

Alleen voor de cursussen waarbij vermeld staat dat de docent het cursusmateriaal regelt, kun je de cursusboeken bij de Volksuniversiteit aanschaffen.
Andere boeken kun je online bestellen bij bijvoorbeeld Libris of bij een plaatselijke boekhandel zoals Broese.
Houd er bij voortijdige aanschaf rekening mee dat een cursus bij onvoldoende belangstelling tot 1 week voor aanvang geannuleerd kan worden.

Het is natuurlijk ook mogelijk om tweedehands boeken te kopen. Let er hierbij wel op dat je de juiste druk hebt en hou er rekening mee dat een eventuele licentie niet meer bruikbaar is.
De Volksuniversiteit Utrecht verkoopt geen tweedehands boeken.

Afwezigheid/Ziekte

Als je niet aanwezig kunt zijn bij een les, geef dit dan tijdig door aan de docent of de cursusadministratie. Afhankelijk van de cursus is het mogelijk om een gemiste les in te halen. Informeer bij de docent naar de mogelijkheden.

Bij ziekte van een docent ontvang je een e-mail dat de les niet doorgaat. De gemiste les wordt dan na de laatste officiële cursusdag ingehaald.

Overig

De meeste cursussen worden gegeven in het karakteristieke gebouw van de Volksuniversiteit aan de Nieuwegracht in Utrecht, maar we werken ook samen met andere cursuslocaties. Bij de cursus staat vermeld op welke locatie deze gegeven wordt. Een overzicht van alle cursuslocaties vind je op de pagina Cursuslocaties.

Ja, onze cursussen zijn toegankelijk voor alle volwassenen (vanaf ca. 18 jaar).

Wat jammer dat je wil stoppen met je cursus. Neem hiervoor contact op met de cursusadministratie per e-mail: info@volksuniversiteitutrecht.nl. De voorwaarden voor het tussentijds beëindigen van een cursus vind je in onze Algemene Voorwaarden.

Op verzoek is het mogelijk een aanwezigheidsverklaring te krijgen. Je moet dan minimaal 80% van de cursus hebben bijgewoond.

Wij kunnen een verklaring overleggen waaruit blijkt dat iemand heeft deelgenomen aan een cursus op een bepaald niveau. Deze verklaring heeft (net als die van andere taalinstituten) echter geen officiële status. Om te bewijzen dat je dit niveau ook daadwerkelijk beheerst, moet je een officieel examen doen bij DUO.

Stel je vraag dan per e-mail via info@volksuniversiteitutrecht.nl