Filosofie in het dagelijks leven; Zin & Betekenis

Filosofie in het dagelijks leven; Zin & Betekenis

Cursus

€ 260,00

De inschrijving voor deze cursus is op dit moment niet geopend.

Cursus

Filosofie in het dagelijks leven; Zin & Betekenis

Waarom bestaan we? Waarom is er iets en niet veeleer niets? Wat is de zin van dit alles? Deze vragen zijn millennia oud en kennen oneindig meer antwoorden in vormen van mythologieën en religies, in occult, magie, mystiek, ideologie, wijsheden, kunst en literatuur en meer. De onmogelijkheid om een ultiem, zeker, eenduidig en betekenisvol antwoord te vinden, lijkt wel de bron van al het culturele leven. Het vormt een existentiële condition humaine.

De filosofie vraagt traditioneel naar deze zaken. Denkers gaan op zoek naar hèt antwoord. Moderne filosofie kijkt meer kritisch naar de vragen zelf en hun antwoorden. Zij vraagt naar de mogelijke betekenissen, naar hun implicaties en veronderstellingen. Waarom willen mensen überhaupt zo graag antwoorden op deze levensvragen? Welke behoefte ligt hier onder? Is het bijvoorbeeld existentiële angst, verlossing van leed, inbedding in iets groters? Het ligt hoe dan ook in de aard van het beestje want mensen doen dit al duizenden jaren. Tegenwoordig geloven we nog nauwelijks in een god of kerk en tegelijk zien we een enorme vlucht van spirituele boeken, tv-programma’s en cursussen. Ook stellen veel mensen geen vragen meer en richten zich louter op nuttigheid en plezier. Toch blijft er een diep verlangen naar een leven waarin je wéét waartoe en waarom je leeft. Wat is hierin de rol van filosofie en wijsheid predikers, en hoe verhoudt zich dat tot de moderne wetenschap? Gaat het om kennis en een weten of juist om een zoekende houding?

Filosofie vraagt door, gaat verder dan antwoorden alleen. Zij wil (onder)zoekend zijn, verhelderend en inzichtgevend zodat er een verstaan mogelijk wordt waarmee en waarnaar je je kunt oriënteren. Zo vormt elke cursus filosofie een oefening in aandachtig beschouwen, kritisch bevragen en engagerende interesse kweken om je vast te bijten en verder te gaan met filosoferen. Een oneindige bezigheid die je gaandeweg steeds meer intellectueel plezier zal brengen!

In deze cursus zullen we enkele zingevingsvragen en hun antwoorden verkennen, uitdiepen en belichten. We gaan op onderzoek uit naar wat betekenis, zingeving en wijsheid eigenlijk kunnen betekenen. Er zal een reader (à €20,-) worden uitgereikt.

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK