Filosofie van het Dagelijkse Leven - Tijd & Zijn

Filosofie van het Dagelijkse Leven - Tijd & Zijn

Workshop

€ 260,00

De inschrijving voor deze cursus is op dit moment niet geopend.

Workshop

Filosofie van het Dagelijkse Leven - Tijd & Zijn

Tijd doortrekt ons hele bestaan. Onze geschiedenis waar we vandaan komen, de oorzaken met haar gevolgen en de toekomst aan de horizon. De moderne mens heeft haast, geen tijd te verliezen. We hebben ook zo weinig tijd, menen we. Het leven duurt maar even en dan moet je er ook nog alles uithalen wat er in zit. Tijd kost geld en daar moeten we zuinig mee omgaan. Druk druk druk, is een goed leven, zo schijnt het. Een volle agenda, veel activiteiten en dan maar hopen dat je geen burn-out krijgt. Want dan staat de tijd plots stil, moeten we wachten tot het weer goed komt en een tijdje niks doen. Vervelen, lanterfanten, lummelen of dralen gaat ons niet meer zo goed af. Zonde van de tijd.

Tijd heeft vele gedaanten en we benoemen ze met een rijke woordenschat, met metaforen en idiomen. We komen tijd te kort, hebben zeeën van tijd of willen het doden. Tijd gaat snel, is al voorbij of gaat juist langzaam en is niet door te komen. We investeren tijd, steken tijd ergens in: in onze relatie, opleiding, carrière of project. Levenskunstenaars menen dat we in het nu moeten leven. Want je kunt blijkbaar vast zitten in het verleden of je juist laten gijzelen door een toekomst. Maar is het überhaupt mogelijk om louter in het moment te zijn of bestaan we altijd in een tijdspanne? Zijn we niet altijd gekomen, present en reeds ergens naartoe? Wat is tijd wezenlijk? Bestaat het eigenlijk wel of is het slechts een beleving? Kan tijd wel vliegen, stromen en stilstaan? Kun je het hebben, sparen en verspillen?

In deze cursus gaan we eens stilstaan, dralen en dwalen rondom tijd. We zullen enkele van genoemde facetten van tijd en onze concrete ervaringen beschouwen, bespreken en analyseren. Betekenissen van tijd in het sociale, psychologische en het metafysische domein zullen langskomen. Een reader met teksten (à €15,-) begeleidt de lessen.

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK