Jim Gubbels
Docent Japans

Jim Gubbels

Gun het jezelf om leerling te zijn!

Mijn naam is Jim Gubbels en ik ben afgestudeerd Japanoloog aan de Universiteit Leiden. Mijn fascinatie met Japan begon vanuit videogames, maar door de studie in Leiden te volgen ben ik verder breed geïnteresseerd geraakt in de cultuur, de taal en het schrift. Zo heb ik een aantal vakken gevolgd over het 'religieuze' karakter van Japan en ben ik verliefd geworden op het kanji schrift in al zijn vormen. Tegen het eind van mijn studie zocht ik iets praktisch met betrekking tot de cultuur en toen heb ik de kunst van wadaiko (letterlijk Japanse trommel) gevonden. Na de eerste klap op zo'n grote drum vond ik mijn ikigai en ben naast actief docent Japanse taal & cultuur ook al sinds 2014 een fervent taiko drummer.
Japan zelf heb ik een aantal keren bezocht via homestay-programma's en om vrijwilligerswerk te doen. Via deze wegen heb ik zowel de steden als de kleinste dorpjes omringd door prachtige natuur mogen meemaken samen met Japanse gezinnen die mij maar al te graag wilden vertellen over wat ze bezig hielden in het leven.

Ik blijf het interessant vinden hoe leerlingen de taal oppakken en zoek altijd naar nieuwe manieren om met de taal om te gaan in mijn lessen. Ik neem je graag mee door deze fascinerende taal waarbij de drempel misschien wat hoog ligt omdat het zo anders is, maar als je eenmaal binnen bent is het toch zo moeilijk nog niet. 

Jim Gubbels
Dit zijn de cursussen die ik bij de Volksuniversiteit geef: