Cursus: De nieuwe mens

Cursus: De nieuwe mens

Cursus

€ 240,00

De inschrijving voor deze cursus is op dit moment niet geopend.

Cursus

Cursus: De nieuwe mens

Verhalen over en lessen van changemakers door de eeuwen heen. Boeddha, Socrates en Jezus. De Dalai Lama en Nelson Mandela. Gandhi en Martin Luther King. Che Guevara en de Dwaze Moeders. Greta en Oprah. Hannah Arendt en Simone Weil. Nina Simone, Aung San Suu Kyi en Zineb El Rhazoui.  Het is maar een greep uit de vele denkers en doeners die de wereld hebben proberen te verbeteren. We gaan filosoferen over wat zij ons kunnen leren over het goede – of het betere leven – individueel, maar zeker ook maatschappelijk.

Waarom deden ze wat ze deden? Wat voor overeenkomsten én verschillen vinden we? En hoe kunnen wij vandaag de dag uit de voeten met deze vaak beroemde, maar soms ook onopgemerkte veranderingskunstenaars? Dat zijn de vragen die centraal staan in deze cursus.

Bij deze keuze van de personen en bewegingen die we behandelen, bestrijken we een groot deel van de geschiedenis en diverse continenten: Azië en (Latijns-)Amerika, Europa en Afrika. We laten ons inspireren door oosterse spiritualiteit, de oude Grieken, maar ook door bijvoorbeeld Ubuntu. Door de strijd voor vrouwenrechten en raciale gelijkheid, klimaatactie en de arbeidersbeweging, revolutionairen mét en zonder revolvers. En waar vrouwen historisch gezien net wat vaker onderbelicht zijn gebleven, streven we hier evenwicht na tussen mannen én vrouwen die in de loop van de eeuwen de wereld hebben trachten te verbeteren.

In tien bijeenkomsten maken we gebruik van teksten van en over de betreffende changemakers, van videofragmenten en van interessante literatuur of documentaires die online zijn te bekijken, voor én na de colleges. Er is altijd ruimte voor vragen, binnen en buiten de lessen, en voor gesprekken met elkaar.

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK