De cursus Filosofie: Denken over het leven zit inmiddels vol!
Wil je toch deelnemen of andere opties bespreken? Geef ons dan je gegevens door voor de wachtlijst.
€ 800,00
De cursus Denken over het leven is een gedegen introductie in het filosoferen over het leven. Het beslaat de vijf belangrijkste domeinen in de filosofie: kennisleer, wijsgerige antropologie, esthetica, metafysica en ethiek. Elk onderdeel, door drie docenten verzorgd, bestaat uit vijf lessen van 2,5 uur.
In deze cursus worden per domein een aantal kernvraagstukken behandeld. Kennisleer stelt vragen over wat kennis is en wat het betekent om iets zeker te weten. Bij wijsgerige antropologie leer je nadenken over wat het is om mens te zijn, wat een persoon is of wat ons onderscheidt van andere dieren en dingen. In de esthetica leer je wat de begrippen schoonheid, kunst, smaak en waarde betekenen.
Het blokje metafysica gaat over grondovertuigingen, over wat 'echt' is, over schijn & zijn. Het gaat over wat het betekent om te menen dat bv de ziel, vrije wil of zoiets als god wel of niet echt bestaat.
Vragen in de ethiek gaan over goed en kwaad, wat een morele afweging is en de betekenis van rechtvaardigheid.
Gaandeweg oefen je het filosofische denken. Zo leer je het verschil tussen wetenschap en filosofie, de waarde van gedachte-experimenten, doorvragen en zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Je leert cruciale onderscheidingen te maken, bewust te worden van mogelijke betekenissen en om te gaan met onzekere kennis. Je maakt in de loop van de cursus kennis met belangrijke filosofen, centrale thema's en technische concepten die je helpen het denken over het leven inzichtelijker en zinvoller kunnen maken.
Een jaar lang je onderdompelen in filosofie en het denken over het leven biedt je de kans om goed te leren nadenken. Vanuit het concrete leven via abstracties, zijwegen en terug naar het leven leer je beter grip en begrip te krijgen op datzelfde leven waarin we allemaal onvermijdelijk geworpen zijn.
Blok 1: 19 september tot en met 17 oktober -> Rogier
Blok 2: 31 oktober tot en met 28 november -> Remko
Blok 3: 5 december tot en met 16 januari -> Lisette
Blok 4: 23 januari tot en met 27 februari-> Rogier
Blok 5: 6 maart tot en met 3 april -> Remko
Aanbevolen literatuur (niet verplicht): Het oog in de storm. Wegwijs in de filosofie, Uitgeverij Boom,
Amsterdam, 2007, van Ellen Geerlings
Gebouw Volksuniversiteit
Nieuwegracht 41
3512 LE, Utrecht
Rogier, Remko en Lisette