Wat Griekse mythen ons blijven vertellen!

Wat Griekse mythen ons blijven vertellen!

Lezing

€ 23,00

Kies startdatum

Lezing

Wat Griekse mythen ons blijven vertellen!

Tijdens de lezingen over de Griekse mythen maak je (opnieuw) kennis met een aantal mythologische verhalen. Je hoort en ziet wat schrijvers en andere kunstenaars met (elementen uit) die verhalen hebben gedaan. Je wordt (hopelijk) aangezet tot verder lezen, luisteren en kijken van boeken, songs, opera's en films en je ervaart welke invloed de verhalen nog steeds hebben in onze eigen samenleving. Voor iedereen van 18 tot 98 (of zelfs 100) die gefascineerd is door de mythologie van Grieken en Romeinen.  

Je kunt de lezingen afzonderlijk van elkaar volgen, maar het is een aanrader om de hele reeks te volgen!*

Lezing 1: De overspelige Zeus (deel 2)
Al eerder toonde Irene je het schokkende seksueel grensoverschrijdende gedrag van oppergod Zeus. Tijdens deze avond bleek al dat een #MeToo beweging voor de dames in de oudheid geen overbodige luxe geweest was 😉. Maar het aantal sterfelijke en onsterfelijke vrouwen  - en zelfs mannen - dat door Zeus aangerand en verkracht is, blijkt nog veel groter. Ook tijdens deel 2 vertelt Irene eerst een aantal sappige verhalen, waarin Zeus een erg kwalijke rol speelt. Vervolgens laat ze zien hoe en hoe vaak beeldend kunstenaars en schrijvers deze mythen gebruikt hebben om bijvoorbeeld zeer sensuele taferelen te verbeelden. Kijk en luister mee en oordeel zelf (en veroordeel dan de oppergod?!).

Lezing 2: Ongelukkige liefdes 
De West Side Story is voor velen wellicht een bekende titel, het balkonnetje in Verona uit Shakespeares Romeo and Julia heeft een enkeling misschien zelfs gezien. Maar het verhaal van een liefde die niet mag bestaan en slecht afloopt, is natuurlijk van alle tijden. Welke klassieke mythe vertelt dit droevige verhaal ook? En wat hebben schilders, schrijvers en filmmakers met dit of een soortgelijk verhaal door de eeuwen heen gedaan? In lezing 2 van de reeks neemt Irene je mee langs deze verdrietige uitingen van een op zich prachtig gegeven: de Liefde.

Lezing 3: Pygmalion
Een verhaal over een kunstenaar en zijn kunst: wat is geschikter voor een lezing over ‘receptie’ van de klassieke mythologie in moderne kunstuitingen dan de mythe over Pygmalion? En tegelijkertijd gaat het vanavond ook over de maakbaarheid of kneedbaarheid van onze medemensen. Hoe ziet de ideale partner er uit? Mag je een vrouw/ man daarnaar ‘boetseren’? Naar aanleiding van beelden, schilderijen, literaire en filmische uitingen van de daden van Pygmalion gaan we samen naar antwoorden zoeken.

Lezing 4: Eén grote tragedie 
De Grieken hebben ons hun grote toneelstukken nagelaten over vrouwen en mannen die door een misstap van zichzelf of van hun voorouders in het verderf worden gestort: tragedies. De schrijvers van deze stukken baseerden zich op mythologische verhalen die later niet alleen in de toneelwereld, maar ook in de beeldende kunst en literatuur zijn nagevolgd en verwerkt. Tijdens de lezing van deze avond maakt Irene je deelgenoot van de tragische lotgevallen van ofwel Medea ofwel Antigone. Hoe kijken latere beeldend kunstenaars en schrijvers tegen deze vrouwen aan? Zijn het slachtoffers of heldinnen? Heeft het een doel om naar de ondergang van hen op het podium te kijken? Of in een film te zien? Of in een boek te lezen?

Lezing 5: Orpheus en Eurydice (deel 2)
Deze avond is een vervolg op een eerder gehouden lezing over het verhaal van de mythische zanger Orpheus en zijn jonge echtgenote Eurydice. Hoe liefde alles weet te overwinnen en hoe betoverend muziek kan zijn, werkt Irene nu verder uit via uitleg bij  onder andere een aantal literaire romans en de netflixserie Kaos. Wil je weten hoe vernuftig de schrijvers van deze boeken en de serie dit verhaal hebben verwerkt, kom dan luisteren en kijken. Je bent van harte welkom en hoeft zeker niet de eerste lezing te hebben bijgewoond!

Lezing 6: Het Parisoordeel
Een Trojaanse prins die onbewust door zijn oordeel in de allereerste Miss Universe-verkiezing van de mensheid de geschiedenis van ons continent heeft bepaald, hoe zit dat? Als we tenminste de mythen die dit verhalen, voor waar houden… Welke mythologische verhalen dit zijn en wat daarmee in de loop der vele eeuwen door beeldend kunstenaars, schrijvers en zangers/ componisten is gedaan en vooral ook waarom, laat Irene je zien en horen tijdens de twee uren van haar lezing. Je zult je zeker vermaken en vooral je verbazen! Let op: dit is deels een herhaling van een lezing uit 2024, maar stellig met uitbreiding en wijzigingen!

 

*Als je alle zes de lezingen wil volgen, moet je je voor iedere lezing apart inschrijven.

 

1 les van 2 uur , 1 dag per week:

  • donderdag 18 september van 19:30 tot 21:30

Er is geen materiaal voor nodig, alleen een luisterend oor en open ogen ;-)

Gebouw Volksuniversiteit
Nieuwegracht 41
3512 LE, Utrecht

thumb

Irene de Koning
Ga de dialoog aan met de klassieke mythen en leer over je eigen leven!

BEKIJK MIJN PAGINA >