Kookcursus veganistisch koken bij de Volksuniversiteit Utrecht
Leer Plan(ee)taardig(er) koken

Leer Plan(ee)taardig(er) koken

Cursus

€ 250,00

Kies startdatum

Cursus

Leer Plan(ee)taardig(er) koken

Deze kookcursus is meer dan alleen plantaardig leren koken. Je gaat namelijk ook samen in gesprek over allerlei 'kwesties op het bord'.

Iedere avond kook je uit een andere keuken (bijvoorbeeld Aziatisch en Europees), leer je bereidingen en nieuwe kennis van plantaardige ingrediënten om goed te koken. Er zijn drie uitdagingen bij plantaardig koken:

  • Hoe vervang je smaak en functionaliteit van dierlijke producten (het ‘gat op je bord’)?
  • Hoe zorg je voor ‘bite’ en umami (= 5e smaak naast zoet, zuur, zout en bitter) wat je gewoonlijk uit dierlijke producten haalt?
  • Hoe kom je aan voldoende voedingsstoffen (eiwit, mineralen, vitaminen)?

Daarnaast ga je samen in gesprek over aspecten van 'Goed eten'

  • Wat vind jij 'Goed eten'?
  • Hoe kijk je ethisch naar het voedingssysteem?
  • Impact van voedingskeuzen
  • Onze verhouding tot de natuur
  • Dierenwelzijn
  • Naar wens van deelnemers kan er aandacht besteed worden aan thema’s als gezondheid, voedselverspilling, voedingsindustrie, etc.

Waarom de term “Plan(ee)aardig(er) koken” terwijl we in deze cursus 100% plantaardig gaan koken?
In de cursus zal je duidelijk worden dat ons huidige westerse dieet niet vol te houden is qua impact op de aarde. Daarbij gaat het mij niet om mensen te overtuigen tot een 100% volledig plantaardig dieet. Dat is ook voor mij onhaalbaar. Verder zal het de meeste impact hebben als velen planeetaardiger keuzen maken, in plaats van als weinigen een volledig veganistisch dieet kiezen. Door in de cursus wél geheel plantaardig te leren koken, hoop ik mensen te kunnen laten ervaren dat de plantaardige keuken zéér divers en heel erg lekker kan zijn. Het is daarmee volgens mijn overtuiging de makkelijkste en lekkerste transitie die we zullen moeten gaan maken.

Na afloop maken we met elkaar het gebruikte materiaal en het lokaal schoon. De kosten van de ingrediënten van het eten zijn in de cursusprijs voor deze cursus opgenomen.

6 bijeenkomsten van 3 uur en 30 minuten, 1 dag per week:

  • maandag 26 januari van 18:00 tot 21:30
  • maandag 9 februari van 18:00 tot 21:30
  • maandag 23 februari van 18:00 tot 21:30
  • maandag 9 maart van 18:00 tot 21:30
  • maandag 23 maart van 18:00 tot 21:30
  • maandag 13 april van 18:00 tot 21:30

Iedere deelnemer neemt eigen schort, theedoek, schone vaatdoek en afsluitbare bakjes mee (om eventueel overgebleven eten naar huis in mee te nemen).  
Als je graag met je eigen messenset werkt, kun je deze meenemen, maar alle kookbenodigdheden zijn aanwezig.

Per keer ontvang je op de avond zelf de recepten die we maken en per mail hand-outs van de recepten en het besproken thema.

Inclusief: alle ingrediënten waarmee we koken verzorgt de docent en zijn inbegrepen.  
Exclusief: (drank)consumpties (buiten thee, koffie en water) dienen betaald te worden of zelf meegebracht.

De Vrijstaat
Hof van Monaco 3
3541 DT, Utrecht

/storage/teachers/c46eae5b856c6106d471d778d33ca3eb.jpg

Ger Palmboom
Samen in gesprek over complexe niet te vermijden vraagstukken helpt mensen om verstandiger en 'wijzer' besluiten te nemen.

BEKIJK MIJN PAGINA >